Home » CAP »Reportatges »Totes les categories » Llegint actualment:

Ja tens pensat quin llibre regalar?

21/04/2013 CAP, Reportatges, Totes les categories Sense comentaris

Tal com vam fer l’any passat, des de Quatretonda Informació, volem fer la nostra modesta recomanació de llibres per a commemorar el Dia Internacional del Llibre, festivitat celebrada a nivell internacional cada 23 d’abril amb l’objectiu de promoure la lectura.

A Quatretonda per commemorar aquesta diada l’Ajuntament organitza un taller d’animació lectura per a xiquets i xiquetes.

Llibres per a la diada del 2013.

Pel que fa al gènere de novel·la, aquestes són les recomanacions que vos destaquem:

 CargarImagen (1)

Plans de futur. Premi Sant Jordi 2012
Màrius Serra
EDICIONS PROA

El peculiar entorn familiar del matemàtic Ferran Sunyer, paraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional als anys cinquanta i seixanta malgrat les seves limitacions i l’ostracisme a què el va sotmetre la universitat franquista.
Les veritables protagonistes, però, són les seves dues cosines, Maria i Àngels Carbona, que van estar al seu costat des de la infància i li van dedicar la vida. El seguit de desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona contrasten amb l’actitud positiva del nucli familiar restant, compost per tres dones i un esguerrat, capaços de sobreposar-se a totes les adversitats i enraonies. L’ombra de Ferran Carbona, el pare de les cosines que abandona la família, plana durant tota la novel·la. L’acció transcorre de 1912 a 1967 entre la casa familiar barcelonina, a Sarrià, i la casa d’estiueig empordanesa, el Mas Batlle de Vilajoan. També hi ha incursions a Niça, Figueres i Cadaqués, on l’any 1925 Salvador Dalí va fer un retrat de Maria Carbona que els acompanyarà la resta de les seves vides com un mirall entelat.

 Després del terratrèmol Després del terratrèmol
Murakami, Haruki
EmpuriesEl 1995, dos fets van transformar el paisatge físic i social del Japó: al gener, el terratrèmol de Kobe, que va destrossar milers de vides, i al març, l’atac amb gas enverinat al metro de Tòquio en hora punta. Arran d’aquestes dues tragèdies, Haruki Murakami va abandonar la seva vida a l’estranger i va tornar a casa perquè no podia desentendre’s del patiment del seu país.El terratrèmol va motivar aquest recull de relats que teniu a les mans: sis històries que narren les vides trasbalsades d’uns personatges que s’enfronten amb esdeveniments tan surreals com creïbles i que lluiten per tirar endavant en una situació extrema. El terratrèmol mateix és el personatge més esfereïdor del llibre; apareix i desapareix de manera imperceptible però colpeix les vides d’aquests personatges desemparats. El mal terrible, visible a tot arreu, és en realitat menys extrem que el crit inconsolable d’una nació ferida per sempre, una experiència en la qual Murakami descobreix moltes veritats sobre la compassió, el coratge i la natura del sofriment humà.
 Terra Terra
Vann, David
EMPURIES EDITORIAL

Aparentment, en Galen, malgrat les obsessions que el persegueixen, és un noi normal i corrent. Aparentment, la seva mare, malgrat els records que la torturen, és una dona normal i corrent. Aparentment, la tia, la cosina i l’àvia, malgrat les misèries que les roseguen, són persones normals i corrents. Aparentment, tots ells conformen el retrat més o menys insípid i perfectament plausible d’una família normal i corrent americana dels anys vuitanta del segle XX. Però la realitat, insubornable, sovint s’entesta a desemmascarar les aparences. I encara més si aquest conjunt d’egos turmentats i malaltissos es conjuren per satisfer d’una vegada per totes els greuges irresolts i irresolubles que acumulen després d’anys de convivència silenciosa. I encara més si l’únic recurs de què disposen per saldar els vells comptes pendents és exhibir impúdicament la brutalitat més inhumana i abocar-se de ple en una tragèdia sense fi de conseqüències devastadores.

 Viatge a l'illa dels pingüins Viatge a l’illa dels pingüins
Bernat Gasull i Roig
Voliana Edicions

El dia 3 de juny de 1844, un bot amb catorze homes es dirigeix a un petit illot volcànic davant la costa d’Islàndia per caçar els darrers exemplars d’una espècie que es troba al llindar de l’extinció. Anys més tard, és en aquesta mateixa costa on un altre home és a punt d’enllestir un encàrrec singular de conseqüències inesperades.

 Victus Victus. Barcelona 1714
Albert Sánchez Piñol
La campana

Ens narra la guerra de Successió espanyola, un conflicte que pot considerar-se la primera de les conteses mundials i que s’acaba l’11 de setembre del 1714 amb l’apocalíptic assalt a Barcelona. També és la tragèdia d’en Martí Zuviría, un jove barceloní, alumne avantatjat del marquès de Vauban, que es converteix en un geni de l’enginyeria militar.

 El retorn de Macbeth El retorn de Macbeth
Francesc Puigpelat
Bromera. Premi de Novel•la Ciutat d’Alzira

12 d’abril del 1097. Al castell de Dornoch arriba un home alt i prim, un poc encorbat i amb el nas deforme. És Macbeth, fill de Macbeth, antic rei d’Escòcia. Ve a trobar-se amb Fleance, fill de Banquo, amb qui l’uneix una vella història de crims i sang. Han passat quaranta anys des que el rei Macbeth va morir decapitat a Dunsinane, però hi ha fils de la seva història que encara cal lligar: convertits en dos vells, Macbeth fill i Fleance recordaran el passat al llarg d’una nit intensa en què les sorpreses se succeeixen.
El retorn de Macbeth reprèn la mítica tragèdia de Shakespeare per tal de continuar-la amb les aventures dels fills de Macbeth i Banquo fins que es compleix la profecia de les bruixes. Alhora, la novel•la guanyadora del Premi Ciutat d’Alzira 2012 s’apodera de la trama shakespeariana i revela alguns secrets que expliquen el perquè de la maldat de Lady Macbeth o de la torturada personalitat del rei Macbeth en l’obra original.

 De les meues mans ha de morir... “De les meues mans ha de morir”
Frederic Oriola
Biblioteca Quatretondenca

Roders i bandolers que fan i desfan a la seua voluntat, amb noms que retornen del passat, com Batiste el Marcat, Feliu el Carnisser, o la colla de Baltasar i de Veuetes. Així veurem com, una comunitat rural reduïda com la Quatretondenca, no es veurà aliena a la dinàmica general, on les tensions i transformacions socioeconòmiques del període també s’hi manifestaran.

 

Per altra banda, pel que fa a la no ficció, podem destacar les següents recomanacions:

 Qüestió de valors Qüestió de valors. Del consumisme a la sostenibilitat.
PIGEM, JORDI
Edicions 3i4

El veritable benestar no depèn de la continua acumulació de possessions materials, sinó de desenvolupar una vida plena de sentit en un context social cooperatiu i en harmonia amb un entorn natural que mantingui la seva integritat. Ens cal adoptar valors que ens orientin cap al veritable benestar personal, social i ambiental. Per aconseguir una societat sostenible caldrà desvincular la nostra identitat dels béns materials, dels quals mai no en podem tenir prou, i basar l’autoestima no en el tenir sinó en l’ésser, desenvolupant una identitat més participativa, més fluida i més conscient de la nostra interdependència amb la resta del món. < Els valors que serveixen com a antídots de les dinàmiques insostenibles d’avui són els mateixos valors que més contribueixen a la veritable felicitat personal i a la cohesió social. Ens trobem en una cruïlla històrica en què tot el que contribueix a la responsabilitat social i ecològica contribueix també a la satisfacció personal. Qüestió de valors: Del consumisme a la sostenibilitat mostra perquè ens cal un canvi de mentalitat i de valors, analitza el consumisme i el materialisme com a claus de la insostenibilitat i identifica els valors clau per avançar cap a un nou horitzó que permeti compaginar la plenitud personal i l’equilibri planetari. Aquests valors poden servir-nos de brúixola a l’hora d’orientar cap a la sostenibilitat les nostres prioritats, accions i decisions personals i col·lectives.

 El moviment Hessel El moviment Hessel
Hessel, Stéphane
La Butxaca

Sota el clam El moviment Hessel hem volgut unir els tres grans manifestos dels darrers anys, obra de Stéphane Hessel: Indigneu-vos!, fruit d’un discurs que va pronunciar el 2008, Comprometeu-vos!, plantejat com unes converses amb Gilles Vanderpooten, i El camí de l’esperança, escrit en col·laboració amb un dels grans intel·lectuals del segle XX, el filòsof Edgar Morin. Hessel, l’únic redactor encara viu de la Declaració Universal dels Drets Humans, ens ofereix el que de ben segur serà el seu llegat escrit més conegut. Amb aquesta edició, volem donar un sentit unitari a tres grans clams que cal plantejar-los com un de sol, que dóna el tret de sortida amb la rebel•lió i la insurrecció pacífica, segueix amb la necessitat de comprometre’s, i conclou amb la necessitat de fer un pas endavant i canviar el que no ens agrada de la nostra realitat a través de la mobilització cívica.

 L'actitud positiba L’actitud positiva
Serrano, Sebastià
ARA LLIBRES

Quatre anys després del seu últim llibre, “La festa dels sentits”, Sebastià Serrano ens regala una petita joia il•lustrada especialment pensada per als temps actuals, en la qual ens parla de les virtuts de l’actitud positiva a través de pensaments i frases cèlebres que ens ajudaran a fer front al dia a dia amb una millor actitud. Un llibre per llegir íntimament, per autoregalar-se o per regalar a aquells que més estimem.

 La química de les relacions La química de les relacions
Ramon Cortés, Ferran
PORTIC EDITORIAL

Les relacions personals que funcionen són les que mantenen una balança emocional equilibrada entre les mostres de reconeixement, de gratitud i d’afecte, per una banda, i els retrets i els conflictes per l’altra. Només quan la balança està inclinada cap al cantó bo la relació funciona. Ferran Ramon-Cortés explora els comportaments que fan pesar un plat i un altre i que poden provocar un desequilibri negatiu.Cal tenir en compte que la mateixa actitud no sempre serà rebuda de la mateixa manera per persones diferents o en circumstàncies diverses. Cal, per tant, ser conscients de la importància de tot el que passa entre dues o més persones. Escrit a partir d’històries viscudes, La química de les relacions abraça les nostres relacions en l’àmbit de la família, de l’amistat i de l’entorn laboral.

 Sí se puede! ¡Sí se puede!
Crónica de una pequeña gran victoria
Destino
Ada Colau, Adrià Alemany

Aquesta és la història de com uns pocs, en nom de molts altres, van lluitar durant anys per obrir un debat públic sobre les condicions abusives de la llei hipotecària espanyola, de com van aconseguir posar en marxa una Iniciativa Legislativa Popular, recolzada per un milió i mig de signatures, que, tot i trobar molts obstacles, va ser admesa a tràmit al febrer de 2013, després de canviar (per primera vegada en la història de la democràcia espanyola) la posició de la majoria parlamentària, i de com el Tribunal de Justícia Europeu va dictaminar , un mes després, que la norma hipotecària espanyola conté clàusules abusives, el que permetrà, a partir d’ara, que els jutges puguen paralitzar els processos de desnonaments en marxa. Un èxit en tota regla dels qui, des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, liderats per Ada Colau, promouen que la llei espanyola contempli la dació en pagament retroactiva en cas d’impagament, la moratòria dels desnonaments i el lloguer social dels habitatges buides que queden en mans d’entitats bancàries. Un objectiu que ara, per primera vegada, ja no sembla una utopia

 Estimat Miquel Estimat Miquel
Lluis Llach
Empúries

Un sentidíssim homenatge a la memòria de Miquel Martí i Pol en el desè aniversari de la seva mort.
Durant vint anys, des del 1982 i fins a la mort del poeta, Lluís Llach i Miquel Martí i Pol van col·laborar estretament. El resultat de la seva col·laboració és ben conegut, un seguit de cançons i quatre composicions llargues: Ara mateix, Un pont de mar blava, Món Porrera i Germanies. El que no és gens conegut és el rerefons personal d’aquest treball conjunt: la profunda amistat que unia el poeta i el cantant i la manera com, a còpia de faxos, salvaven la distància i tiraven endavant la feina conjunta. Amb aquest llibre emotiu i revelador, Lluís Llach treu a la llum els detalls d’una de les col•laboracions artístiques més significades en la cultura catalana recent i ret un sentidíssim homenatge a la memòria de Miquel Martí i Pol en el desè aniversari de la seva mort.

 El mirall pautat El mirall pautat
Frederic Oriola Velló i Amparo Blas Núñez.

Treball d’investigació que amb 3212 cites pot ser el recull més complet d’aforismes, dites, expressions, frases fetes, locucions, modismes, parèmies, proverbis, refranys i versets en llengua catalana de temàtica musical.
Aquest treball és fruit d’una beca d’investigació concedida per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, s’ha publicat com un llibre fàcil de llegir, apte per a tots els públics, especialment per als músics i als amants de la paremiologia. El llibre duu un pròleg del professor, acadèmic i expert en dialectologia catalana Emili Casanova.

 Valencians encara Valencians, encara.
Cinquanta anys després de Joan Fuster
Vicent Sanchis Llàcer
Proa

El País Valencià de la dècada dels setanta, del franquisme crepuscular, vivia en ebullició d’esperances. Totes les llibertats i tots els somnis nacionals semblaven possibles. Van ser els anys de l’eclosió del valencianisme amb nombroses iniciatives polítiques i culturals. El País Valencià de la primera dècada del segle XXI és una societat devastada. Quinze anys d’hegemonia del Partit Popular han arrasat el sistema financer i han corromput tota l’economia. El País Valencià actual és una comunidad, una societat majoritàriament diluïda en un projecte nacional espanyol sense nord.Aquest llibre explica als catalans què ha passat en una societat valenciana que veuen desfeta i hostil. Per què des del segle XVI van començar a ser “una altra cosa” i com són i què volen avui. Alhora, el llibre vol fer pensar als mateixos valencians sobre els camins que han de triar si no volen deixar de ser-ne. Cinquanta anys després de Nosaltres, els valencians, Vicent Sanchis convida a la reflexió sobre tot allò que Joan Fuster no va preveure. Valencians, encara és un llibre necessari per comprendre i pair la realitat.

I per al més menuts…

 •	Digues on és. Els animals Digues on és. Els animals
Laval, Thierry
CRUILLA EDITORIAL

Un altre títol de la sèrie Digues on és Gegant, aquest cop per saber com són i on viuen els animals de tot el món: de la selva, del mar, dels pols… Els menuts hauran de triar un dels animals de la doble pàgina interior i després buscar-lo a la solapa, enmig de tots els altres.

 Els guardians del bosc Els guardians del bosc
Agustín Fernández Paz
Bromera

La senyora Rosa ha venut les seues propietats a uns senyors que volen destruir la roureda per a construir-hi edificis. Però això serà si ho permeten els éssers fantàstics que habiten el bosc. Tu també pots ser un bon guardià de la natura, si en tens compte.

 101bones raons per no parar de llegir  101bones raons per no parar de llegir
Diversos
EDITORIAL BARCANOVA

Hi ha moltes raons per les quals val la pena llegir: no solament perquè és una font de coneixement, sinó també perquè és divertit, ens acosta més als altres, ens fa sentir millor amb nosaltres mateixos…, i així fins a 101.

 10 ciutatsi 1 somni 10 ciutats i 1 somni
DE MERITXELL MARTÍ I XAVIER SALOMÓ
ED. COMBEL

D’aquest llibre no en cal dir massa res, no té cap història i alhora en té moltes. A més, convida a viatjar i a somiar.Agraeixo a la Meritxell Martí i en Xavier Salomó que facin contes tant especials (en tenen una bona colla!). Aquest és el seu darrer treball que ens ha arribat a la llibreria després de “10 viatges i un somni”, és una meravella de llibre en 3 dimensions, on les protagonistes viatgen per algunes de les ciutats més boniques del món.

Comenta sobre aquest article:Per seguretat, per enviar el comentari has de calcular la següent operació.
Últims comentaris

RECEPTES

Torró d’ametla

Ingredients (Per a unes dos pastilles de torrons, depenent de la mida)

(No hi ha comentaris)

COQUES DE SANT MARTÍ

Aquest és un dolç típic de Quatretonda que es fa per a la festa de Sant Martí. També són típiques d’altres pobles de la nostra comarca amb el nom de …

(No hi ha comentaris)

Coca de carabassa

Aquest dolç típic de les comarques centrals que s’elabora en Pasqua, encara que el seu origen es pot situar a la Ribera Alta, té moltes variant i presentació finals a mesura que …

(1 comentari)