Home » CAP »Medi Ambient »Totes les categories » Llegint actualment:

Adéu a la bombeta incandescent.

19/11/2012 CAP, Medi Ambient, Totes les categories Sense comentaris

Amb aquesta nova col·laboració, recuperem la secció de reportatges relacionats amb medi ambient, esperem que us semble interessant.

Des del passat 1 de setembre, la bombeta tradicional, la incandescent, la que tots hem tingut a les làmpades de casa, va deixar de fabricar-se en tots els Estats Membres de la Unió Europea, en compliment de la Directiva Ecodesign 2009/125/CE. Després de més de 130 anys de vida, els europeus li hem dit adéu. No obstant, ja fa uns quants anys que aquesta vella coneguda convivia amb un fum d’alternatives, com les incandescent halogenades, les bombetes fluorescents compactes CFL i els díodes emissors de llum LEDs. Aquestes alternatives tenen una vida molt més llarga i utilitzen menys energia per a fer la mateixa quantitat de llum que les bombetes tradicionals, per tant, fent un bon ús d’aquestes anem a estalviar en la despesa de la llum.

Amb l’aparició d’aquest ventall de possibilitats de bombetes de baix consum, ens trobem amb moltes preguntes a l’hora de triar una bombeta. També apareix una nova manera de seleccionar-les, i és que el criteri del consum ja no ens serveix. Durant anys la gent hem escollit les bombetes basant-nos amb els vats de consum, aprenent amb l’experiència la llum que ens proporciona una bombeta típica de diferents consums, però els vats, en definitiva, sols ens indica quin consum energètic té, no el seu brillo.

Aleshores apareix en joc el concepte de lumen, el qual es tracta de l’unitat de flux lluminós del sistema internacional equivalent al flux emès per un focus puntual d’una candela d’intensitat. A partir d’ara per a escollir les bombetes ens hem de familiar amb els lumens, que com hem dit ens indicaran la quantitat real de llum que emeten.

Tornant a les bombetes, estem parlant que per a una mateixa quantitat de lúmens respecte les incandescents,  la bombeta halògena consumeix entre un 25 i 50% menys, les fluorescents arriben al 75% d’estalvi energètic i les LEDs tenen un estalvi del 80%. Però tot no son avantatges i és que la llum no és la mateixa, ens podem trobar amb diferents tipus de llum, classificades com a càlida i freda. La bombeta que proporciona una llum més semblant a la de la incandescent, que és a la qual estem acostumats, és la de les làmpades halogenades, seguit dels LEDs i en últim lloc queden les fluorescents, que normalment produeixen una llum més freda, encara que dins de les games de llum existeixen fluorescents que produeixen llum lleugerament més càlida.

Un altre desavantatge, d’entrada, és el seu preu, i és que de la mateixa manera que augmenta el rendiment de les bombetes, també augmenta el preu d’aquestes, des de les halogenades fins a les LEDs que poden arribar a ser 20 vegades més cares que una bombeta tradicional. Però també s’ha de dir que la vida útil d’aquestes últimes bombetes és 40 vegades major, passant d’una durada estimada de la incandescent de 1.000 hores a les 40.000 de LEDs, a més a més, es preveu una reducció del preu de la tecnologia LED en els propers anys.

Als desavantatges hem de fer menció especial de les bombetes fluorescents compactes, i és que aquestes, com els tubs fluorescents, contenen mercuri, encara que en les bombetes trobem una quantitat 100 vegades menor als tubs, no hem d’oblidar que el mercuri és un material perillós que té efectes bioacumulatius en tota la cadena tròfica i és altament cancerigen, per aquest motiu és indispensable prendre precaucions, tant en la seva manipulació com en la gestió que li fem a la fi de la seva vida útil i per aquest motiu estes bombetes es recullen de manera diferent a la resta. També cal remarcar que els LFC redueixen considerablement l’impacte ambiental si les comparem amb les incandescents, ja que comporta un estalvi energètic, que comporta la reducció de combustibles que també emeten mercuri i altres elements contaminants en major quantitat. En general, totes les bombetes de baix consum mostren un balanç ambiental positiu si analitzem el cicle de vida complet.

Ens trobem que hem de canviar les bombetes incandescents per altres de baix consum, però molt més cares en un principi. Aquesta petita inversió inicial es traduirà en un estalvi econòmic a la llarga i en un major benefici per al medi-ambient.

 

Josep A.

 

Notícies relacionades:

Comenta sobre aquest article:Per seguretat, per enviar el comentari has de calcular la següent operació.
Últims comentaris

RECEPTES

Torró d’ametla

Ingredients (Per a unes dos pastilles de torrons, depenent de la mida)

(No hi ha comentaris)

COQUES DE SANT MARTÍ

Aquest és un dolç típic de Quatretonda que es fa per a la festa de Sant Martí. També són típiques d’altres pobles de la nostra comarca amb el nom de …

(No hi ha comentaris)

Coca de carabassa

Aquest dolç típic de les comarques centrals que s’elabora en Pasqua, encara que el seu origen es pot situar a la Ribera Alta, té moltes variant i presentació finals a mesura que …

(1 comentari)