Home » Articles d'opinió »CAP » Llegint actualment:

UNA OPORTUNITAT PER DEMANAR EL QUE ÉS NOSTRE

18/11/2017 Articles d'opinió, CAP Sense comentaris

La convocatòria de la manifestació per “Un Tracte Just” aquest dissabte a València ha suposat la denúncia i visibilització per part de gran part de la societat civil i empresarial valenciana, així com del Govern Autonòmic, de l’infra-finançament al qual hem estat sotmesos els valencians durant molts anys. Açò últim es tradueix en una sensació de maltractament per part del Govern Central i de l’assignació de la categoría de “ciutadans de segona” per als valencians, i també suposa una retallada de drets respecte d’altres Comunitats Autònomes.
Que l’actual sistema de finançament autonòmic és injust i arbitrari és un fet suficientment contrastat històrica i heurísticament, i no deixa lloc a interpretacions i valoracions intencionades. Podem trobar-ne exemples als periòdics estatals pertanyents a distintes línies editorials. Així, per exemple, el 31 de gener de 2015, podíem llegir a una notícia apareguda al diari ABC, com el propi Ministre d’Hisenda admetia que la Comunitat Valenciana era la pitjor finançada d’Espanya. Montoro proposava una millora del Sistema de Finançament autonòmic que mai s’ha produït. El 9 de Setembre de 2017 apareixia també una altra notícia al diari “ValenciaPlaza” On es pot observar com aquest fet produeix l’empitjorament del dèficit autonòmic des de 2014. Ens podem adonar com açò suposa una anomalia democràtica única al sí de l’Estat espanyol que només sofrim els valencians.
El fet és que sent com som un territori amb una renda per càpita inferior a la mitjana estatal, aportem a les arques de l’Estat com si estiguerem per damunt. Sent pobres paguem com a rics, i aquest fet, a més de ser totalment injust i discriminatori, és completament anticonstitucional. Però és que a més, i com podem llegir també a un article del periòdic El Mundo, som l’última regió a la cua de la inversió per habitant als darrers pressupostos. Així, per exemple, mentre que altres comunitats com Castella i Lleó reben 405€/hab., nosaltres en rebem sols 119€/hab. Tot açò fa que les arques de la Generalitat Valenciana es troben sota mínims per tal de fer front als serveis pels quals tenen les competències transferides, com són Sanitat, Educació, Infraestructures, etc.. Si els valencians reberem el que ens correspon, es podrien dur a terme serveis que requereixen millores urgents a prop nostre, com són per exemple la millora de la carretera CV-610 que va de Xàtiva a Terrateig, entre d’altres.
Hui tenim una oportunitat única per dir que no volem ser menys que ningú, mai més, i que volem rebre el que per dret ens correspon com a valencians.

Joanjo Oltra

Comenta sobre aquest article:Per seguretat, per enviar el comentari has de calcular la següent operació.
Últims comentaris

RECEPTES

Torró d’ametla

Ingredients (Per a unes dos pastilles de torrons, depenent de la mida)

(No hi ha comentaris)

COQUES DE SANT MARTÍ

Aquest és un dolç típic de Quatretonda que es fa per a la festa de Sant Martí. També són típiques d’altres pobles de la nostra comarca amb el nom de …

(No hi ha comentaris)

Coca de carabassa

Aquest dolç típic de les comarques centrals que s’elabora en Pasqua, encara que el seu origen es pot situar a la Ribera Alta, té moltes variant i presentació finals a mesura que …

(1 comentari)