Home » Reportatges »Totes les categories » Llegint actualment:

Ja saps quin llibre regalar per Sant Jordi?

22/04/2012 Reportatges, Totes les categories 1 Comentari

 

El Dia Internacional del Llibre és una festivitat celebrada a nivell internacional cada 23 d’abril amb l’objectiu de promoure la lectura, que té el seu origen en la Diada de Sant Jordi celebrada a Catalunya, on ha estat tradicional des de l’època medieval que els homes regalen roses a les seues estimades i des de 1925 també un llibre. A nivell internacional és promoguda per la UNESCO des de 1995.

Com que demà és Sant Jordi, a continuació es presenten algunes de les novetats editorials en llengua catalana d’aquest any, per si esteu pensant en regalar un llibre i una rosa a les persones que estimeu.

Pel que fa al gènere de novel·la, aquestes són les novetats que destaquem:

 • EL MERCADER. El despertar d’una nova Barcelona. Coia Valls (Ediciones B).

Al segle XIV, Barcelona és una ciutat plena d’oportunitats, el centre comercial de la Corona d’Aragó, capaç d’il·lusionar els qui hi arriben per primera vegada. Jaume Miravall, un home hàbil i carismàtic, arriba a la ciutat procedent de Reus per convertir-se en mercader i travessar els mars a la recerca de nous mercats, aventures i coneixements.

En Jaume, la seva dona Elvira i la seva germana Margarida, així com ben aviat els seus fills –l’Alèxia, en Narcís i l’Abelard─ i fins i tot la seva amant, l’aristòcrata Blanca de Clarà, trobaran que Barcelona és també un indret on la misèria, la traïció, la maldat i la mort formen part indissoluble del paisatge.

Amb Barcelona com a gran escenari, però també València, Tortosa, Reus, Sitges o les exòtiques Cefalú i Alexandria, aquesta novel·la ens parla de les immenses dosis d’esforç i d’esperança que necessitem per aconseguir els nostres somnis, de com ens aixequem per continuar caminant fins i tot quan tot ja sembla perdut.


 • MEMÒRIA D’UN ULLS PINTATS. Lluís Llach (Empúries).

Quatre amics, dos nois i dues noies nascuts el 1920, creixen junts al barri obrer de la Barceloneta. Comencen a descobrir el món en un ambient humil i llibertari, i la proclamació de la República els obre un amplíssim horitzó de possibilitats, il·lusions i esperances. Però la Guerra Civil i la posterior repressió franquista ho estronquen tot. La vida de tots quatre i de les seves famílies queda marcada per l’impacte d’uns fets històrics que influeixen d’una manera especialment tràgica en la relació d’amor i d’amistat entre els dos nois, Germinal i David. El mateix Germinal, ja vell, narra la seva experiència escruixidora a un jove director de cinema que busca argument per fer una pel·lícula històrica. Reconstrucció vivíssima d’un període sovint mal explicat, Memòria d’uns ulls pintats és, per damunt de tot, una extraordinària història d’amor.


 • UN TROS DE CEL. Isabel-Clara Simó. (Bromera)

Són les dotze de la nit. Segons el seu DNI falsificat, Wing ja és major d’edat. Quan era una nena, va arribar amb vaixell amb altres menors que també havien estat venudes com a esclaves i abocades a la prostitució. A València, les exòtiques són moda i els serveis de Wing són molt requerits. Però el seu proxeneta sempre li ha promès que en fer 18 anys serà lliure. I ara ha arribat el moment, està decidida a recuperar el control de la seva vida i té un pla per a fer-ho.

Un tros de cel és una novel·la per moments crua, a estones commovedora, que busca la complicitat del lector. El relat de Wing està esquitxat de records que ens apropen la seva lluita per assolir una vida digna lluny de les atrocitats que l’han perseguida des de la infantesa.


 • CRIMS DE SANG. Sebastià Alzamora (Proa). Premi Sant Jordi 2011.

Crim de sang és un thriller d’atmosfera gòtica, un relat policíac situat a la Barcelona de la guerra civil, que impressiona pel dinamisme narratiu de la seva construcció, la fusió dels gèneres més diversos i la força de la seva prosa.

Barcelona, estiu de 1936. Als inicis de la guerra civil, en plena persecució i matança de religiosos per part de nuclis anarcosindicalistes, un sacerdot marista i un nen de set o vuit anys apareixen assassinats en circumstàncies molt estranyes. El comissari Gregori Muñoz obre una investigació per descobrir la identitat de l’assassí, de qui només sabem que és algú que afirma ser un vampir. Mentrestant, una comunitat de monges caputxines viu un estrany segrest dins el seu convent, en companyia del bisbe de Barcelona, que ha estat suposadament executat. La recerca policial farà coincidir el comissari amb les negociacions que mantenen l’orde marista i la CNT-FAI per alliberar 172 religiosos a canvi d’una important suma de diners.
 • CIUTAT D’ESPIES. Jordi Solé (Columna).

Una novel·la d’espies ambientada a la Barcelona de 1915, una ciutat que amaga una arma secreta que pot dominar el món.

En la contraportada es pot llegir: «Disculpi la intromissió, mister Vidal —li va dir en un anglès de dicció quasi shakespeariana—, però vostè no arribava mai i jo m’he afartat d’esperar-lo assegut a l’escala. —I, amb un to lleugerament irònic, va afegir:— Per favor, no posi aquesta cara d’esglai. Sóc dels bons, jo. Necessito que m’ajudi a salvar el món».

Barcelona, 1915. Pol Vidal, redactor en cap del Diari de Barcelona, es troba al menjador de casa seva un espia de l’MI6 que l’involucra en una perillosa cursa entre les principals potències europees per aconseguir els plànols d’una arma nova, el Martell de Thor. Els serveis secrets de mig Europa hi van al darrere, conscients que el país que l’aconsegueixi dominarà el món. Com aconseguirà Pol Vidal sortir viu d’aquesta ciutat d’espies?


 • OMBRES EN LA NIT. Ferran Torrent (Bromera).

L’existència de Santiago Cortés mai no havia sigut fàcil: era gitano i valencià, havia militat al Partit Comunista Espanyol i era l’any 1947, circumstàncies que, juntes, eren pràcticament incompatibles amb la vida. Després de sobreviure a l’infern del camp de concentració de Dachau, Santiago s’uneix a un escamot clandestí consagrat a acabar amb els nazis que viuen en la clandestinitat. Així, amb la missió de liquidar un pròfug nazi emparat pel règim franquista, torna a València. Allà, haurà d’unir les seues forces amb les d’antics lluitadors de la República, amb les de dos agents britànics del SIS, amb les d’un espia soviètic que té una doble identitat insospitada i, fins i tot, amb les d’un expert falsificador potser no tan entestat a oblidar el passat com pretén.

En aquesta novel·la apassionant, Ferran Torrent s’endinsa en les contradiccions vitals d’una persona que dedica l’existència a eliminar altres caçadors de persones. Tanmateix, l’autor no deixa de banda els trets més característics de la seua obra: una trama versemblant, absorbent i magistralment construïda i un ritme narratiu vertiginós. Aquest títol ha rebut una excel·lent acollida per part dels lectors i els llibreters.

 • EL CAÇADOR D’OMBRES. Joan Barril (Edicions 62).

És una reivindicació del viatge i la ficció com a espais on viure plenament. Una novel·la sobre les segones oportunitats que ens ofereix la vida i sobre la necessitat de conèixer-se a un mateix per afrontar-les i decidir-se.

En la contraportada es pot llegir: “En Lluís Soley és el propietari d’una empresa familiar catalana. Té vora cinquanta anys i darrerament la vida no li ha estat gaire satisfactòria en l’aspecte personal. Els seus pares han mort i el seu matrimoni ha començat a fer aigües. Té clar que ha de començar una nova vida, però no té esma per afrontar-ho. De sobte, una oferta de compra milionària resol el seu dilema.

Aquests mateixos dies, però, un científic que es disposava a participar en la gran cursa Transahariana és segrestat. Necessitat d’emocions i d’una causa per viure, en Lluís, empès per unes imatges televisives sorprenents, emprendrà un viatge pel continent africà a l’encalç del científic. Amb l’ajut de l’antiga secretària personal del seu pare, aviat tot un seguit de personatges es veuran implicats en aquesta aventura.”


 • JO CONFESSO. Jaume Cabré. (Proa).

Una magnífica novel·la on hi están presents l’amor, el desamor, els sentiments de culpa i el mal. Si la botiga d’antiguitats de la família és tot un univers per al petit Adrià, el despatx del seu pare és el centre d’aquest univers, i el tresor més preuat de tots és un magnífic violí del segle XVIII al voltant del qual giren moltes històries d’aquesta novel·la de novel·les. Jo confesso és una llarga carta d’amor d’algú que ha hagut de jugar sol durant molts anys, entre llibres vells i secrets inconfessats; d’algú que ha estimat de manera incondicional; d’algú que se sent culpable d’una mort violenta, i d’algú que no entén el mal que recorre la història d’Occident. • EL QUADERN DE LES VIDES PERDUDES. Silvestre Vilaplana. (Bromera) Premi Alfons el Magnànim València de Narrativa 2011.

Un assassí sense identitat i una xiqueta desapareguda. Un bibliotecari vell que pateix buits de memòria i que es veu obligat a vendre els seus llibres per a subsistir. I, per damunt de tot, l’hoste, l’ésser que domina l’ancià en les hores en què perd el control. Aquesta novel·la de trames subtilment entrellaçades acompanya el lector a través del món miserable d’un home gran i sense família que es troba envoltat d’uns crims i que no és capaç de recordar els seus actes. Però també l’endinsa en la seua tendra amistat amb una prostituta, en la malaltia mental que pateix i, sobretot, en la investigació per la desaparició d’una xiqueta a qui cada moment que passa serà més difícil trobar amb vida.


Per altra banda, pel que fa a les novetats de no ficció, podem destacar les següents:

 • MILLORINGLIX. Salvador Macip i Carles Roca-Font (Bromera).

Una opció original i divertida per a aprendre anglés i corregir els errors més freqüents que cometem. Un recull d’anècdotes reals i inventades que ens ajudaran a corregir els errors més freqüents que cometem quan ens llancem a parlar anglès. Es tracta de «nano-lliçons» acompanyades d’una història en la qual se’ns en demostra l’aplicació pràctica. En el següent enllaç podeu veure el blog de www.milloringlix.org

,

 • DIGUEM PROU!. Arcadi Oliveres. (Angle Editorial).

Arcadi Oliveres diu «prou» a una economia i a una política que han tocat fons. Ha arribat l’hora de canviar el sistema!

«El sistema capitalista ha tocat fons», diu Arcadi Oliveres, que assegura que ni les retallades ni els rescats no «salvaran» una economia sustentada en la injustícia social: com pot ser que, mentre es donen diners als bancs, hi hagi famílies vivint al carrer? Com pot ser que, els que posen nota als països siguin els mateixos que especulen amb les finances i retallen els drets socials? Com pot ser que, havent-hi prou recursos per a tothom, cada dia es mori gent de gana i que els rics siguin cada cop més rics i els pobres cada dia més pobres?

Mentrestant, els polítics ens diuen que no hi poden fer més. «Un sistema que dóna prioritat als interessos d’alguns per sobre de les vides humanes és un sistema malalt», assegura Oliveres, una de les veus que han donat suport a la indignació del moviment 15­M, el qual considera també que ha arribat l’hora de caminar cap a propostes radicals de desobediència a un sistema i a unes polítiques que ja no són ni ètiques ni sostenibles. Ha arribat l’hora de canviar!


 • L’ÀNIMA ÉS EL CERVELL. Eduard Punset. (Ed. Butxaca).

El nombre d’interrogants que suscita el cervell i la seva manera de funcionar és infinit, però en els segles XX i XXI s’estan trobant per fi les claus del que semblaven misteris insondables.

.

.

.

 • EL MENJAR DE LA FAMÍLIA. Ferran Adrià (La Magrana).

Adrià ens proposa 31 menús basats en més de 90 plats de cuina tradicional  on ens  dóna consells sobre com triar els productes,quins hem de tenir sempre en el nostre rebost,  com elaborar brous i salses i congelar-los en porcions per a futurs usos, quines quantitats són necessàries per a cada recepta, segons el nombre de comensals.

No cal ser un expert  al cuina per fer les receptes i per tant les  podem fer a casa fàcilment, en un temps raonable i a un preu per baix dels 4 euros.

Gràcies a aquest llibre podreu planificar diversos menús per a cada dia de la setmana.


 • iCook. Isma Prados (Columna)

Isma Prados i la seva cuina per solters va triomfar fa uns anys.
La seva cuina és divulgativa i adaptada a tothom. A ‘iCook’ « El manual de cuina per a emancipats » inclou instruccions ben fàcils i  bàsiques: temps de cocció, utensilis mínims, compra, despensa permanent…

iCooks resoldrà molts dubtes als que comencen a descobrir la cuina, als que tenen poc temps i als que tenen ganes de convertir-se en autèntics cuiners a casa.

.

.

Per als joves, ací tenim unes propostes molt interessants:

 • RESURRECCIÓ. Silvestre Vilaplana. (Bromera)

El multimilionari William Fox acaba de perdre la seua filla en un accident. Decidit a no dir-li l’adéu definitiu, opta per crionitzar-la i encetar una investigació per a saber si hi ha alguna possibilitat de tornar-la a la vida. Així, contracta l’etnòleg John Pearson i la psicòloga Isabella Verona perquè estudien en profunditat les pistes que troben arreu del món sobre resurreccions. Al mateix temps, dos germans marcats per uns fets obscurs i dramàtics es reuneixen després de molts anys per tal d’impedir a qualsevol preu aquesta recerca. Qui arribarà abans en aquesta cursa contra rellotge?

.

 • EN LES MARS PERDUDES. Raquel Ricart. (Bromera). Premi Bancaixa de narrativa juvenil.

Fa tres anys que el pare d’Alícia va revelar un secret que li va provocar el divorci amb la mare. Des d’aquell moment, la jove, de 14 anys, no havia rebut una notícia tan bona: per fi unes vacances de veritat! Una travessia per les illes gregues amb la mare, el seu germà Andreu i tots els cosins. Però uns dies abans de la partida, pateix una mala caiguda i ha de quedar-se a terra.

Abatuda i amb la cama trencada, al pis de son pare troba una tauleta plena de llibres i una ullera de llarga vista molt especial. Afortunadament, tot es combina per tal que Alícia esdevinga la protagonista d’una aventura màgica i inoblidable que canviarà la seua vida i la de la gent que més s’estima.


 • SI TU EM DIUS VINE HO DEIXO TOT… PERO DIGUE’M VINE. Albert Espinosa. (Plaza Janes)

Un home abandonat per la seva parella reviu la seva infància per tal de trobar-se mentre busca un nen que ha desaparescut.

En Dani es dedica a buscar nens desapareguts. Al mateix instant que la seva parella fa les maletes per abandonar-lo, rep una trucada de telèfon d’un pare que, desesperat, li demana ajuda.

El cas el conduirà a Capri, illa on afloren records de la seva infantesa i de dos personatges que el van marcar per sempre: el Sr. Martín i en George. Retrobar-se amb el passat portarà en Dani a reflexionar sobre la seva vida, sobre la història d’amor amb la seva parella i sobre les coses que són de veritat importants.


I per al més menuts…

 • EL MONSTRE DEL BOSC. Gemma Armengol (Bromera).

La marieta Antonieta i les seues amigues abelles van d’acampada. Que divertit! Però a mitjan nit senten un soroll i s’espanten. Serà que el monstre pelut del bosc els
ha fet una visita?

 .

.

.

.

 • CARA DE GOS. Anna Manso. (Cruïlla)

Al protagonista d’aquest conte, hi ha dies que tot li surt malament. I quan l’àvia el va a buscar, a la sortida de l’escola, es troba que el nét fa cara de gos. Per això el porta al parc (perquè corri amb els altres gossos) i després li prepara un autèntic sopar de gos (salsitxes i puré de patates). Quan se’n va a dormir, el nen encara fa cara de gos, però és el gos més feliç de l’univers.

,

,
 • LA TORTUGA PORUGA I LA SEVA AMIGA ERUGA. Carles Sala. (Barcanova)

La tortuga d’aquesta història és terriblement poruga; tant, que ja de molt petita decideix amagar el cap a sota de la closca i no tornar-lo a treure mai més. És per això que mai no ha pogut veure les margarides silvestres, ni els peixos del rierol, ni el cel rogent de la posta… ni cap dels animalons que viuen al bosc. Per sort, però, un bon dia la tortuga poruga es fa amiga d’una petita eruga verda que l’ajuda a viure pel bosc i li explica com és de bonic el món que l’envolta. Però serà capaç de convèncer-la perquè tregui el cap de sota la closca?


Esperem que aquesta sel·lecció us siga útil a l’hora d’escollir el llibre que aneu a regalar per Sant Jordi.

Actualment hi ha "1 comentari" en aquest article:

 1. Josep ha dit:

  Estava llegint detalladament aquest llistat i m’he sorprés, que ahir em van regalar un d’aquestos, en concret el de DIGUEM PROU!. Arcadi Oliveres, no se si aquest llistat va influenciar a l’hora de prendre la decissió de fer la compra. El que se cert és que em va sorprendre molt.

Comenta sobre aquest article:Per seguretat, per enviar el comentari has de calcular la següent operació.
Últims comentaris

RECEPTES

Torró d’ametla

Ingredients (Per a unes dos pastilles de torrons, depenent de la mida)

(No hi ha comentaris)

COQUES DE SANT MARTÍ

Aquest és un dolç típic de Quatretonda que es fa per a la festa de Sant Martí. També són típiques d’altres pobles de la nostra comarca amb el nom de …

(No hi ha comentaris)

Coca de carabassa

Aquest dolç típic de les comarques centrals que s’elabora en Pasqua, encara que el seu origen es pot situar a la Ribera Alta, té moltes variant i presentació finals a mesura que …

(1 comentari)