Home » Medi Ambient » Llegint actualment:

Diada internacional de la Terra.

22/04/2012 Medi Ambient 1 Comentari

El dia 22 d’Abril es celebra el dia de la Terra. Hui podem veure i escoltar als diferents mitjans, televisió, diaris i radio, que fan menció a aquesta cita i plantegen titulars i noticies relacionades amb el medi ambient. El que tots coincideixen és que l’emprenta que està deixant l’ésser humà en el nostre planeta l’està marcant, de fet encara que la Terra ha evolucionat i ha sofert enormes canvis des de la seva formació, mai s’han produït amb la velocitat que estan ocorrent actualment a causa de l’acció de l’home. L’augment de la contaminació del sol causa que grans terrenys ja no siguen fertils o habitables, la contaminació de l’aigua que a pesar de ser un dels elements més presents al nostre planeta cada vegada és més escasa l’aigua potable a causa de l’acció humana. La pol·lució de l’aire que a les grans ciutats crea problemes de salut i a nivell global l’augment de certs gasos a l’atmósfera  estan provocant efectes a gran escala com el canvi climàtic. L’esser humà per evolucionar, per desgràcia, no té mirament i acaba amb tot el que li cau al davant, provocant la destrucció d’ecosistemes i augmentant el nombre de plantes i animals en perill d’extinció. A més el model econòmic vigent ens aboca a una forma de vida d’excessos i d’hiperconsum. Per una banda l’economia sols es manté si hi ha consum i cada vegada són més els productes que invadeixen la nostra llar que acaben com a trastos sense us, per no parlar-ne d’aquells que la seva vida de funcionament està programada per a que no deixes de comprar, com es pot veure al documental comprar tirar comprar.

La petjada ecològica.

Un dels termes que sovint escoltem als mitjans de comunicació és el de la Petjada Ecològica. Aquest indicador mediambiental ens mostra l’impacte que genera la nostra manera de vida en l’entorn.

Les seves unitats son Ha/hab.any, (Hectàrees per habitant i any), és a dir,  la superficie terrestre que es necessitaria per a produïr els recursos que un ésser humà utilitza a més de la superfície necessaria per absorbir els residus que aquest genera.

Una petjada ecològica sostenible global seria 1,7Ha/hab. i any.  No obstant la mitjana actual es d’unes 3ha/hab. i any. El que ens indica que necessitem gairebé dos planetes com el nostre per poder mantindre la forma de vida actual, estem sobreexplotant-lo.

També hem de tenir clar que no tots els habitants del planeta tenen la mateixa petjada ecològica, de fet hi ha gran diferències. El llistat del 2007 l’encapçala els Emirats àrabs i Qatar empatats amb una petjada de 10,7Ha/hab. i any, al llarg del llistat podem veure altres païssos com Irlanda que té una petajada de 6,3, l’estat espanyol amb 5,4 i els països que tanquen el llistat com pot ser el cas de Palestina amb 0,7.  Es a dir ens caldrien 5 planetes si tothom tingués la petjada del emirats àrabs o mes de tres planetes en cas d’Espanya.

Clarament els habitants del països desenvolupats estem vivint molt per damunt de les nostres possibilitats i a costa dels països del sud i hipotecant el futur dels essers vius que habitaran el nostre planeta en les pròximes generacions, les quals no seran molt llunyanes amb el ritme de consum actual.

Tots pensem que el gran consum es produeix a les grans ciutats i nuclis urbans, però en els darrers anys açò ha anat canviant i en els petits pobles la petjada ecològica ha crescut desmesuradament. Només cal parar a pensar en els mitjans de transport que utilitzem per anar a la feina des d’un poble com Quatretonda on la gent sol treballar fora i que l’ús del transport públic és difícil o impossible, la quantitat d’envoltori que generem per la manera en que venen embolicats el productes de compra diària o el tipus d’oci que tenim actualment.

Açò hauria de fer-nos repensar el nostre model de vida i societat.

A continuació hi ha dos enllaços  on podeu comprovar el vostre impacte sobre l’entorn mesurant la petjada ecològica que esteu deixant al nostre planeta:

Càlcul de la petjada ecològica: És un test molt senzill i ràpid i ens indica quin nombre de planetes necessitariem si tots els habitants feren la nostra forma de vida.

Mesura la teva petjada ecològica: És molt més laboriós i està fet composat per varies enquestes, dividides en energia, aigua, transport i residuos-materials. Al final ens dóna un informe amb els resultats, ens informa sobre les despesses, i ens dona consells per millorar.

Actualment hi ha "1 comentari" en aquest article:

  1. massot ha dit:

    Molt bon article! Cada dia m’agrada més aquesta pàgina!

Comenta sobre aquest article:Per seguretat, per enviar el comentari has de calcular la següent operació.
Últims comentaris

RECEPTES

Torró d’ametla

Ingredients (Per a unes dos pastilles de torrons, depenent de la mida)

(No hi ha comentaris)

COQUES DE SANT MARTÍ

Aquest és un dolç típic de Quatretonda que es fa per a la festa de Sant Martí. També són típiques d’altres pobles de la nostra comarca amb el nom de …

(No hi ha comentaris)

Coca de carabassa

Aquest dolç típic de les comarques centrals que s’elabora en Pasqua, encara que el seu origen es pot situar a la Ribera Alta, té moltes variant i presentació finals a mesura que …

(1 comentari)