Home » CAP »Cultura » Llegint actualment:

Mostra de Tocs Tradicionals Valencians, Setmana Cultural de Quatretonda 2014

05/08/2014 CAP, Cultura Sense comentaris

La Associació Cultural Mestres Campaners de Valéncia, realisara en el campanar de la Parròquia dels Sants Joans de la localitat valenciana de Quatretonda en la Vall d´Albaida, una mostra de Tocs Tradicionals Valencians, ya que després de electrificar-se no se han tornat a tocar manualment.

Patrocinat per Noves Generacions Quatretonda, en colaboració del Excmo. Ajuntament i la Parroquia Santos Juanes Quatretonda

El campanar del segle XVII de l’església dels Sants Joans de Quatretonda (Vall d’Albaida), és una torre de planta hexagonal i realisada en carrius. Es troba insertada tangencialment als peus de la nau en l’ àngul de la vora de l’epístola, ocupant l’espai entre el carrer Sant Josep i la plaça dels Sants Joans o del Campanar.

La torre queda conformada per tres cossos i un remat, d’esquema sever, pero harmònic i estilisat a la vista. Pel que fa a la decoració, és d’estil clàssic estant composta per cornises, arquitraves, mènsules, balustrada, i coronament en boles i pinàculs.

En el cos de les campanes estan les campanes llitúrgiques, que son quatre de chicoteta a gran, Teresa, Maria del Rosario, Santíssim Sacrament i Sants Joans. En el cupulí es troben les campanes civils (les de les hores) i per últim en la teula un cimbolet.

Programa del concert:

1ª part a les 18:30:

– Angelus: Toc per marcar el dia

– Toc d´obligació a missa: Toc exclusiu de Llíria que servia per a dir si un dia era obligat sentir missa o no, per això en aquells tems tenien un paper fonamental les campanes en la vida diària de les persones.

– Aniversari: El toc d’aniversari o clamoreig s’utilisava per a la missa funeral celebrada a l’any de la mort d’una persona, de qualsevol classe. Les campanes grans alternen lentes, començant i acabant per la major, mentres que les atre menudes fan un clamor.

-Toc del Retorn: Un toc que es fa, al Ave Maria o al alba de una Solemnitat o la Festa dels Titulars.

– Cor de 1ª Classe: En la primera part volteja una campana menuda i en la segona una gran segons la festa.

2ª part coincidint abans de la misa a les 19:30

Alce: Preparació

1ª parà: Vol de totes les campanes començant de menor a major

Passa de fita: Vol de cada campana per separat

2ª Parà: Vol de totes les campanes començant de menor a major

Alternaes i pianos: Vol de cada campana per separat i al uníson

3ª Parà: 2ª Parà: Vol de totes les campanes començant de menor a major

Deixar caure: Les campanes tornes a la seua posisio

Animes: Senyal de acabar el dia

Notícies relacionades:

Comenta sobre aquest article:Per seguretat, per enviar el comentari has de calcular la següent operació.
Últims comentaris

RECEPTES

Torró d’ametla

Ingredients (Per a unes dos pastilles de torrons, depenent de la mida)

(No hi ha comentaris)

COQUES DE SANT MARTÍ

Aquest és un dolç típic de Quatretonda que es fa per a la festa de Sant Martí. També són típiques d’altres pobles de la nostra comarca amb el nom de …

(No hi ha comentaris)

Coca de carabassa

Aquest dolç típic de les comarques centrals que s’elabora en Pasqua, encara que el seu origen es pot situar a la Ribera Alta, té moltes variant i presentació finals a mesura que …

(1 comentari)